Herr Klantz tipsar

Här kommer jag att lägga upp lite boktips och annat jag tycker är småtrevligt, både för mig själv att komma ihåg och för andra att ta del av. Boktipsen har jag länkat till bokhandel men tycker förstås att biblioteken är den allra bästa förmedlaren av god litteratur. Mitt bibliotek i Arlöv är så fantastisk hyggligt så att när jag kommer på en bok jag vill läsa och inte hittar den i listan, skickar jag ett mejl dit och alltid har de svarat "Tack för tipset vi köper in den och sätter upp dig först i kön".


Jag tänker blanda friskt; skönlitteratur, facklitteratur, serier, radioprogram mm och vad annat  jag anser mödan värt att rekommendera. Kanske ska jag ha en svart lista också...Just nu kommer jag bara på "Nattåg till Lissabon" läs den inte!"Mäster"  Jag vet att jag uttrycker mig alltför drastiskt, för snävt. Och att ögat i sin vätska enbart förmår se de spalter av världen som jag kan förstå. Jag vet att det saknas nyanser. Men jag är grovtänkaren i tiden, motorn som kanske inte är finmekanisk, men som ändå kan dra upp världar, göra storverk. Detta måste jag tro.  


"den nakna mannen" på Svt play , en finsk dokumentär som har allt, den måste ni se!(innan den 13 okt) och när ni ändå är därinne på svt play så om ni inte har sett "Jag är min egen Dolly" se den också (innan den sista september), den måste också ses.
Spelaren Christian Günther /Henrik Arnstad skriver en flödande andra världskrigshistoria med utgångspunkt från Sveriges utrikesminister. Många väldigt intressanta avslöjanden, inte minst om Finland.  


Att förstå makten /Noam Chomsky, analyserar USA inrikes och utrikespolitiskt under nittotalet via i den här boken nedskrivna föreläsningar. Inte minst belysande när man kan se direkta kopplingar mellan den politik som bedrevs i USA under Reagan och den politik som genomförs i Sverige nu.


Min Kamp  /Karl-Ove Knausgård. Det här är stor litteratur enligt mig, tycker den har fått ett oförtjänt rykte om att vara en skvallerbok. Knausgård skriver väldigt bra och förflyttar sig flyhänt mellan olika tidsperioder och beskriver människan på ett varsamt och utlämnande sätt. (efter att ha läst 1 och 2)


Yarden / Kristian Lundberg. En otroligt angelägen historia, varje kapitel är som en bakelse av skön ordkonst och tung samhällsskildring.