onsdag 14 september 2016

Seoul dag 2

Dag 2? Tidsbegreppet är lite rubbat, får det till att klockan nu är runt 06 på morgonen, frukosten serveras snart. 2 timmar kvar till landning, klockan är 24 i Finland och då 23 i Sverige. Jag började resan i Malmö kl 06 den 13 september och flög från Helsingfors 17.30 lokal tid, dvs kl 16.30 på min klocka. Så jag är framme klockan 8 på morgonen i Seoul, eller kl 01 svensk tid. Har då rest i 24 minus 5 timmar 19 timmar, eller i alla fall varit resande så länge.

Solen går upp över Kina, ett annat flygplan syns genom fönstret, ser ut som en leksak här lite ovaninfrån. Vi flyger i 1000km i timmen, det är galet fort det. Soluppgången går också undan nu går den från mörk gredelin vid horisonten till brandgult en strimma juicegult sen en liten skiftning i grönt innan den malmöblå himmeln tar över valvet.

När vi flyger över Kina så fungerar inte internet, annars kan man betala 5 euro för en timmes surfande här på planet, det verkar som att man har kommit till rätta med att våra apparater stör ut autopiloten, eller vad det nu var. Eller... surfar, är det ett ord som gått ur tiden? Nu facebookar, twittrar man och sånt kanske.

De som sitter bakom mig smaskar väldigt högljutt då de äter frukost, är det något jag inbillar mig, att det är en kinesisk/koreansk grej? Nånting man gör där, har jag kanske läst någonstans i mina förberedelser utan att tänka på det förrän nu. Måste nog kolla upp det där.

I Seoul ligger det tunga föroreningar som ett dis över staden, Sveneric säger att det kommer från Kina, och att han har en spp som kollar upp luftföroreningar i Seoul.


Jag tänker försöka gå upp tidigt de dagar jag är här och känna av staden då den vaknar, om den nu ens somnar. Läste någonstans att det var Asiens New York och att det alltid är öppet. Tror ändå att man kan få den där morgonkänslan av en stad som vaknar i alla fall. Kommer ihåg då vi kom med nattåget till Berlin och gick omkring på gatorna med resväskor klockan sex på morgonen, det skulle bli en strålande dag och den upplevelsen av en nymornad stad gjorde att vi de dagar vi var där var uppe med tuppen, ett fint minne är då vi cyklade längs Karl Marx Strasse och trafiken var minimal på gränsen till ingen alls, solen sken så där skarpt som när den just har hävt sig över den mörka horisonten.

Fortfarande dag 2, Jag fattar inte riktigt att jag tillbringat en hel dag i Seoul nu, klockan är nu halv tolv på kvällen. Jetlagen har jag redan känt av. Det är en storhelg i Sydkorea just nu något thanksgivingliknande, man firar med familjen och tar med gåvor. Den mest populära gåven verkar var ett paket med... SPAM, jo det är sant http://www.bbc.com/news/world-asia-24140705. Efter att min bror tagit med mig ut på sightseeing i stadsdelen och efter en riktigt god måltid med kimchi och lite andra syrade och starka rätter bor somnar jag på bussen, kan inte hålla ögonen öppna. Sover tjugo minuter ”hemma” sen är jag OK igen.

Vi tar cyklarna och kör en rejäl runda längs med Han-gang-floden, vackert - solnedgång och sånt. Lär ha blivit en runda på 5 – 6 mil.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar