lördag 17 september 2016

ännu en dag i Seoul

Idag vaknar jag av regnet, det regnar i Seoul. Det är säkert inget hälsosamt regn, det är nog inte speciellt hälsosamt att bo här överhuvudtaget. Många bär munskydd, min bror säger att det bara skyddar mot de stora partiklarna, ny forskning visar att det är de små partiklarna som tar sig till hjärnan som kanske är de farligaste – och de kan man inte skydda sig mot med munskydden. Få se vad det blir av dagen nu då, vi hade tänkt en vandring upp i bergen men det kanske blir shopping istället. När min fru och jag är ute och reser så brukar vi köpa lite udda souvenirer från de platser vi besöker, tvättklämmor, salt i plastburk och sådana där vardagssaker som ser annorlunda ut mot vad vi har hemma. Jag har redan köpt ett set tvättklämmor och en burk svartpeppar här i Seoul, kanske jag kan hitta en förpackning med salt idag om det blir shopping. Såg också ett par fina skurtofflor, typ sådana som Pippi Långstrump hade.

En timme senare slutade det regna och himmeln blev blå så vi bestämde oss för vandringen upp i bergen i alla fall. De har verkligen satsat på friskvård här i Seoul, en fantastisk vandringsled går upp i bergen, toaletter med jämna mellanrum, rullstolsladdningsplatser och tryckluft där man kan blåsa av sina kläder och skor ( nej jag fattar inte varför). Ett tu tre är det en badmintonbana eller ett utegym längs leden. Det är många som vandrar längs med lederna, välklädda i friluftskläder, en del med parasoller och rätt många med munskydd som gör att de ser ut som Kalle Anka. Utsikten när man kommer upp på berget är förstummande, det är svårt att fatta hur stort Seoul är. Båda våra runkeeperappar åt upp batterierna så vi har ingen riktig koll på hur långt vi gick och hur lång tid det tog, tre-fyra timmar och kanske en och en halv mil.

På vägen gjorde vi en avstickare till ett väldigt vackert Buddistkloster.

Vi var rejält slut och hungriga då vi kom ner från berget så det blev ett restaurangbesök som jag sent kommer att glömma. En liten restaurang där man fick sitta på golvet, där fick vi den absolut godaste måltid hitintills i Seoul, en gryta med kött och nudlar som serverades på en gasplatta inbyggd i bordet, några galet fräscha small dishes med fermenterade vårlökar och några andra små läckerheter . Bättre blir det nog inte, Bulgogi det betyder eldkött.


Jag är riktigt bortskämd här, bror min tar verkligen hand om mig och visar mig stan och restauranger, det kommer att ta lång tid att smälta alla dessa upplevelser. Nu sitter vi på hans balkong i den sena kvällen och dricker lite öl och äter nyttiga chips.

Tryckluft is da shitSåhär gör man om man blivit Koreaniserad


Sitter på golvet och äter en ljuvlig bulgogi

Lite skit måste

Vad gör man på tunnelbanan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar