söndag 1 april 2012

Höger eller vänster


Jag har kommit till insikt om att det jag skriver här kan upplevas som väldigt provocerande och raljerande för många. Jag uttrycker mig ofta klumpigt, moraliserar och generaliserar in absurdum. Jag har förstått att jag måste vara mer ödmjuk och tänka över mina formuleringar så att jag inte sårar folk. Jag har en tendens att vara lite ”besserwisser” och skriva folk på näsan, detta kommer jag att göra mitt bästa för att avhålla mig från hädanefter... Jag kommer nu verkligen att försöka vara en bättre och godare Herr Klantz... 01 April 2012

Idag skriver Per T Ohlsson som slutkläm på sin ledarkrönika (och nu är det inget aprilskämt):
Vissa politikområden är för viktiga för att överlåtas helt åt politiker. Skolan är ett exempel. För det handlar här inte om höger eller vänster, utan om överlevnad, om Sveriges möjligheter att hävda sig i ett globaliserat tidevarv med knivskarp konkurrens om hjärnkraften.”'

Det är så lustigt att vissa tror att marknadskrafterna är en naturkraft som står ovanför politiken på samma sätt som vädret. OECD och deras PISA-undersöknings resultat ska få oss att inse att vi inte utbildar vår arbetskraftsresurs på rätt sätt. Ibland tänker jag att det skulle vara intressant att prova lite andra parametrar i de där undersökningarna. Kan vi inte be skolbarnen i Kina förklara begreppet ”demokrati” t ex, eller varför inte fråga finländarna varför; om de nu är så kloka låter ett parti som Sannfinländarna röstas fram?

Jag ska inte dra fram parallellerna med PISA undersökningen och självmordsstatistiken igen, men visst har vi möjlighet att påverka det samhälle vi vill ha utan att skrämmas av PISA-undersökningarna. Vad vi däremot bör skrämmas av är att så många barn lever i fattigdom, känner sig otrygga, stressade och utan framtidstro för egen del. För här handlar det verkligen om ”höger eller vänster” och överlevnad på riktigt.

Det är en politisk fråga vad vi vill att skolan ska vara till för. Vill vi att våra barn ska vara kritiska, bildade, tänkande individer eller vill vi att skolan ska vara en plantskola för näringslivet där allt "ogräs" rensas bort?

Vi ska inte anpassa oss till ”som verkligheten ser ut” och tro att det inte är frukten av ett politiskt system. Jag kan tycka att det är samma lite naiva förundran man kan möta då folk tror att det t ex inte finns någon ”högerrörelse” i kulturen. Att allt som inte är vänster är opolitiskt och faktiskt ...lite ofarligt och ...verklighet... för det är ju bara som det är, har bara blivit så...

Apropå något annat också, jag lekte med tanken att presentera ett förslag för eleverna och lärarna på vår skola att de kunde sälja prenumerationer på ”Efter Arbetet” för att tjäna pengar till skolresan. Bara som ett minst lika lukrativt alternativ som att sälja kakor och godis. Jag tror (OK lite fördomsfullt) att det hade blivit ett attans liv ”Vi vill ju inte att skolan ska förknippas med en vänstertidning, vi är ju politiskt obundna”. Detta utan att se den andra sidan av den politiska skalan i annan typ av försäljning... Men, nej jag tror inte att det är läge för mig att rota i den klassreseproblematiken just nu...

3 kommentarer:

  1. Här sätter du återigen fingret på något extremt brännande! Hur ska vi bära oss åt för att bryta den här högerhegemonin? Oj vad jag tänker nu. Det blir nog ett eget blogginlägg snart.

    SvaraRadera
  2. Var på den politiska försäljarskalan befinner sig en klassresesosse som kränger en vanskött flyktingmottagning för en kvarts miljard?

    SvaraRadera
  3. Är det någon som undrar var på den politiska höger/vänstervågen sossarna brukar befinna sig?

    SvaraRadera