onsdag 22 februari 2012

En Sorts TV-krönika

TV-krönika; ska villigt säga att det inte tillhör mina allra största nöjen; att se på TV. Även om jag faktiskt med stor glädje följer “Äkta människor” och ibland “på spåret” kan jag inte bry mig mindre om utifall Ranelid är värd att gå vidare, Skavlan är Norsk, någon nakenkuppar eller andra viktiga händeler i TV-världen. Men igår var det något som lockade mig till burken, ett nytt program Hubinette; intervjuer igår med Jonas Sjöstedt och Meryl Streep...och sedan DOX från gängvärlden i El Salvador.

Det var intressant att se den nya vänsterledarens mediatränade retoriska skicklighet. På frågan om ur hög inkomst man får ha? svarade han typ; att det inte finns någon gräns för när en inkomst är över anständighet, så länge det finns en progressiv skatt. Största respekt för småföretagarna och entreprenörerna hade han också. Han lyckades nästan slingra sig ur den riggade fällan “lyx åt alla”, genom att säga att jämlikhet inte är samma som att vi alla ska vara lika. Och om kommunistspöket, sade han att partiet hade gjort upp med sitt förflutna...(k:t i vpk då?). Jag förstår att all politisk retorik numera handlar om att vara pragmatisk och inte ha åsikter som kan stöta bort några tänkta väljare. -Men han verkar ju trevlig, och tycker ju ungefär som jag. Det där med politik, det ska man inte ta så allvarligt....gäsp

Meryl Streep...gäsp, och i ett mycket märkligt bluescreentöcken, satt de ens i samma världsdel, Hubinette och Streep? Jag tror nästan att det var som en sån där Jeopardy-grej. De har fått Meryl Streeps svar på ett band och kan sedan själv spela in frågor...Bluescreenen skulle de väl använt till att plocka in någon passande Stockholmsvy till, det hanns väl inte med...-Fantastiska kvinnor (kvinnor inte människor(m), deras definition, som jag tolkade samtalet) det där, Meryl Streep, Maggie Thatcher...och, ja så Karin då...vår egen Skavlan.

Men sedan... dokumentären, La Vida Loca, dokumentären från en gängmiljö i El Salvador...Det var nog det sorgligaste och mest rörande jag har sett, på väldigt länge i alla fall, det lämnar en med gapande mun framför TVn... Vad är det jag har sett? Konsekvenserna av fattigdom? Gud eller gäng? Jag är fortfarande så tagen av vad jag sett så att jag inte ens kan försöka mig på att göra en vettig analys. Se den på SVT play ...gör det. Det finns inte ord.

1 kommentar: