söndag 26 februari 2012

Den oheliga ledaren (Per T Ohlsson del1)

Jag har en instinktiv aversion gentemot Per T Ohlssons ledare i Sydsvenskan. Jag läser dem dock alltid, för de väcker mina slumrande livsandar på helgmorgnarna. Sen blir jag så förvånad när jag pratar med en del av mina, som jag anser i övrigt förståndiga vänner, som tycker att herr Ohlsson är vettig...ibland.

Naturligtvis kan jag ju inte nöja mig med det utan nu måste jag gå tillbaka och skärskåda hans texter, är det verkligen så att han kan verka vettig? Jag lär återkomma på med det här ämnet, men börjar nu med dagens ledare “Dilemmat från underjorden”, samma dag förresten som det i tidningen finns ett tre sidor långt reportage om det danska Trykkefrihedsselskabets onyanserade islamhat.

Detta citat är från ledarartikeln, inte från reportaget om den danska tryckfrihetsföreningen:
“Den eminent kunnige Jackie Jakubowski, chefredaktör för Judisk Krönika, har påpekat att dessa tirader bottnar i apokalyptiska föreställningar om shiaislams egen Messias. ”Den dolde imamen” Mehdis återkomst till jorden skall påskyndas och därmed också upprättandet av ett muslimskt världsherravälde. En sådan regim måste hindras från att skaffa kärnvapen. Men hur?”

Hur sammanfattar man då Pers ledare idag? Jo typ, att Iran är det absolut största hotet mot världsfreden... Därför borde USA bomba det sönder och samman innan Israel gör något dumt... Men tyvärr så är det alldeles för riskabelt eftersom de har sina kärnvapen undangömda i berggrunden....Isolera Iran.

“Frågan om Iran och kärnvapen har kallats ett problem från helvetet. Man skulle också kunna beskriva det som ett dilemma från underjorden, eftersom många iranska anläggningar är insprängda i berggrunden: Att inte stoppa Iran är lika farligt som att försöka stoppa Iran med militära medel. Därför måste det internationella trycket ökas, om så krävs ända till den punkt där Iran blir totalt isolerat.”

Per T Ohlssons underrättelsetjänst har således lyckats hitta kärnvapenanläggningar i Iran, synd att den inte var inkopplad i Irak då det begav sig... de har ju inte hittats ännu.

Är det så himla konstigt att Iran misstror det “internationella samfundet”, när de sett vad som hänt i Irak, Afganistan, Libyen t ex, och sedan flera Iranska atomforskare mördats på senare tid? Varför skulle de lita på Israel och USA? Är det inte så att det bara är USA som faktiskt har använt atomvapen på riktigt, två gånger till och med. Borde inte det vara komprometterande? USA och Israel är väl också några av de länder i modern tid som står bakom de allra mest aggressiva krigshandlingarna... Ska vi inte vara emot kärnvapen överallt?

Med bakgrund till vad som framkommit hur CIA och Amerika arbetade i sydamerika ska det förrsten också bli intressant att följa vad rättegångarna i Egypten mot de utlandsbetalda “demokratiarbetarna” ger för resultat, och hur det kommer att speglas i medierna (aha trykkefrihetsföreningen)


Är det bara jag som anar ugglor i mossen när man ser hur autostradan till oljefälten öppnas för väst efter den arabiska våren. Är det CIA som betalat via NED, en avknoppad gren från CIA sedan Iran-Contras affären som i sig medförde restriktioner vad gäller ekonomiskt bistånd till andra stater...från CIA. Per skriver att Ryssland och Kina går i armkrok med allehanda skurkregimer...och visst, men flest sängkamrater bland skurkarna har nog ändå USA haft.

Vad är det som gör att några fortsätter att tro att USA arbetar för världsfred och demokrati när vi har så många exempel på att det enbart är marknadskapitalism, tillgång på olja , islamist- eller kommunistskräck som driver dem. Det kan mycket väl vara så att det är som Per säger att Iran har en agenda som är “att förinta Israel och tvinga väst till passivitet med hjälp av de långdistansmissiler som utvecklas parallellt med kärnvapenprogrammet.”.
Men tillåt mig att vara aningen skeptisk och luttrad av erfarenhet vad gäller propagandakriget.

Ja hur vettig var då Per T krönikan den här gången?... En riktig analys av att det är en upptrappad konflikt, orsak och lösning lite bristfällig. Att reportaget om trykkefrihetföreningen var i samma blad gjorde en del formuleringar lite... vad ska man säga... komiska?

4 kommentarer:

 1. Per T Ohlsson är kunnig, påläst och kan skriva med historisk referensram som känns trovärdig. Men när man parallelläser hans opinionsbildande alster mot likasinnade skribenter betalda av Timbro, Prime, SnS, SvD osv uppstår en stark känsla av att han ofta driver en redan formulerad agenda, en agenda som ofta rullas ut ganska "brett". Ingår han månne i ett nätverk av politiska lobbyister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ämnar att ta på mig foliehatten och ge mig ut på jakt efter konspiratörerna, är du med?

   Radera
 2. Jag är med, men kör med klassisk boett istället för traditionell folie. Den sk Primeskandalen (Niklas Nordström osv) som imploderade i media under förra vintern var på många sätt klargörande när det gäller huvudlinjerna.

  SvaraRadera