söndag 15 januari 2012

Haruki och innebandytaktiken

Åh.. vad jag är trött på den “fullkomliga kvinnan” så som hon så ofta beskrivs i böcker och film. Jag har precis avslutat två böcker; Philippe Grimberts; Hemligheten och Haruki Murakamis; Norwegian wood, har också nyligen sett “Kvinnorna på sjätte våningen” och Almodovars senaste “The skin I live in”. Kanske inte så konstigt då om man blivit mättad på dreglande gubb-beskrivningar av “den perfekta kvinnokroppen”, för det är just den fulländade kroppen som beskrivs mest ingående.

Jag ska tillstå att alla dessa också är läs- och sevärda, men det är en fadd eftersmak som biter sig kvar. Så lätt det är att bli förförd av en väl berättad historia utan att analysera vad det är som  sägs mellan raderna.

Jag som femtioårig vit medelklassman är kanske inte rätt man att uttala sig om något fenomen som gubbsjukt? Men...jäklar...dessa författare/regissörer, män i 55-60års åldern och de åtråvärda  kvinnorna de beskriver, alla dessa gudomligt sköna unga kroppar vars perfektion beskrivs så ingående...

Men det här är inte litteratur som omnämns som “grottbjörnens-folk-snusk”, nej det här är ofta hyllade författare och regissörer som inte ens verkar ha behövt skaka av sig anklagelser om att vara sexistiska och gubbsjuka.

Kanske är den där innebandytränaren i Ängelholm som korsfästes för sin kvinnosyn bara en okritisk konsument av sådan “finkultur” eftersom hans taktikliknelser i kvinnobilder inte var helt olik t ex Haruki Murakamis kvinnoporträtt i Norwegian wood.

Jennifer (Naoko) måste man ”vårda kärleksfullt, krama och vara rädd om”.

Sofia (Midori) är”snygg, sexig" och lite mer framåt än Jennifer. Hon gillar dessutom att ”klä sig utmanande" och ”ta för sig i sängen”.

”Petra (Midori det också?) är den galna bruden som man nästan är rädd för. Hon rivs, bits och gillar att dominera. Petra blir sugen när man är aggressiv, tar för sig och har attityd.

Missförstå mig inte på så sätt att jag skulle försvara tränaren över huvudtaget, men visst finns det likheter?

...Vad ska jag nu läsa?...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar