onsdag 28 december 2011

till Herr Utbildningsminister

foto Lennart Edling/Scanpix in public domain
Kära Jan, jag hörde på ett radioprogram idag och så började jag tänka på dig. Det var en av de där vinterpratarna på P1, Lena Andersson heter hon. Hon kallade sig reduktionist.... inte revisionist som det sägs om Per Schlingmann och de där nya moderaterna...Nej, reduktionist är något helt annat, som jag förstod det så är det typ att allt kan förklaras rationellt. Gener och vad man får för input formar människan...

Det var nog då jag började tänka på dig, tänkte att från det du var nitton år så har du gjort karriär inom det militära...sen blev du heltidspolitiker i folkpartiet..var det 1994?...du tog tjänstledigt från militären då i alla fall.

Innan dess fick du din grundläggande input i lilla Skene (ca: 5 000 inv.) där du var aktiv i elevrådet både i grundskolan och på gymnasiet...Din pappa hade en järnhandel och mamma var norsk krigsflykting. Ja, jag visste ju inte allt det där utan fick leta lite på nätet innan jag hittade din invandrarbakgrund, du är ju ganska väldokumenterad... Jag läste till och med att din gamla fröken Margareta berättade för aftonbladet att du brukade sjunga Thore Skogman- låtar i skolan... måste ha varit gulligt med den där gluggen:) När jag såg det så tänkte jag att du måste vara några år äldre än vad jag är... men nej minsann, jag är ett år äldre än dig.

Jag började i alla fall tänka på dig och varför du ville bli utbildningsminister? Med den inputen som du haft så hade det känts mer naturligt att bli försvarsminister, för det vet du väl något om?... Sten Tolgfors blev försvarsminister istället, ja efter lite om och men, fast i alla fall!!... Trots att han var vapenvägrare ... bittert för dig såklart... Jag vet inte om det är någon tröst... men, dina militärkompisar kallar honom visst lite hånfullt för “Tomhylsan”...Taskigt va, nästan lite sexistisk mobbing eller hur? men det är ju en vanlig metod för att skapa gemenskap inom det militära har jag hört... Förresten...bara en fundering... är det kanske så att utbildningsministerposten är lite av en “Svarte Petter” Jan? Jag lovar, hade du bara varit moderat hade du säkert fått försvarsministerposten...

Vad jag egentligen ville säga till dig var att. Det är kanske ingen bra idé att ta med sig militärutbildningstanken in i skolvärlden. Det är ju ingen krigszon även om jag vet att du vill få den till att verka så. Du vet den där kadaverdisciplinen, befälsordning och “kedjan är inte starkare än dess svagaste länk” fungerar inte så bra i skolan... Tanken med skolan är ju att hjälpa barnen till att bli kloka och självständiga människor inte spelpjäser i ett krigsspel...Det står ju rätt bra i den nya läroplanen, om skolans värdegrund och uppdrag...Det borde du läsa. ja jag vet, det där med kristen tradition, det var en eftergift till KD, men annars är det rätt bra skrivet faktiskt...Och ärligt, jag tycker att det går inte så där jättebra ihop med dina visioner om skolan...

Jag har faktiskt tänkt på en sak till, om du går tillbaka till ditt gamla militärjobb så kan ju någon annan bli utbildningsminister... Lars Vilks till exempel, han är ju filosofie doktor, och har innehaft några olika proffessurer... han har ju redan livvakter ...och typ, ingen gillar honom heller... och ingen vågar anlita honom till något annat... win-win!...ge honom Svarte Petter...

P.S. Någon viskade i mitt öra att Vilks först ska göra en rondellhund av Miljöpartiet...men säg inget till Fidolin....

Kram Herr Klantz

4 kommentarer:

 1. Va fan menar du, du är säkert en sån där vapenvägrare med mjukisbyxor!?
  Klart ungarna ska lära sig disciplin, ordning och reda!
  Om vi bara lär kidsen vett och ordning får vi tillbaka ett samhälle där vi uppskattar våra Svenska traditioner där hjältar som T. Skogman hamnar på den upphöjda pidestal de förtjänar.
  Nå tacka vet jag Finska folket som vet om man bara stänger gränserna mot packet kommer landet klara sig mot det samhälle som hyllar öppenhet, empati och annat trams!
  Nej, se till att lär ungarna sitta på sin plats och hålla truten när vi vuxna talar. Det är ju ändå vi som skapat det fina samhälle vi har idag där vi hyser respekt mot varandra och äter sill vid våra högtider.
  J.Å.

  SvaraRadera
 2. Hej Herr Klantz,

  Jan Björklund tackar för ditt brev. Han har bett mig, som medarbetare i den politiska staben, att svara på det. Till att börja med vill jag be om ursäkt för att svaret dröjt.

  Jag kan försäkra dig om att Jan Björklund är en mycket erfaren skolpolitiker, med stora kunskaper inom området. Att det skulle vara en särskild nackdel att ha varit militär innan man blir utbildningsminister kan jag nog inte hålla med om. Det är ju två skilda saker, och att politiker har haft olika erfarenheter tror jag bara är bra.

  Med vänliga hälsningar

  Emma Söderberg Majanen
  Departementsledningen
  Utbildningsdepartementet
  08-405 18 50
  emma.soderberg-majanen@education.ministry.se

  SvaraRadera
 3. Tack Herr Klantz! Nu fick jag skratta mig till sömns i den kulturskymning och bildningsskugga som annars bildar en kompakt vägg där ute i den sk verkligheten,
  Klas

  SvaraRadera