söndag 20 november 2011

Vad är ett bra jobb?


Är incitamenten för att göra ett bra jobb högre lön? Är incitamenten för att driva företag enbart vinst? Det är inte bara nedrustningen av den offentliga sektorn vi har sett. Det är också en cynisk förskjutning av vad som är att betrakta som ett bra arbete och faktiskt också vad drivkraften för att göra gott är.

Vi har sett hur den individuella lönesättningen skapat splittringar hos anställda. Vi har sett hur lojalitetskraven mot företag både i det privata och offentliga tystat kritik mot missförhållanden. Vi har sett hur fackföreningarna har satt sig i företagarnas och “samhällsnyttans” knä. Vi har sett hur fackföreningarna liksom posten gjort sig själv umbärliga. Vi har sett hur bemanningsföretag urholkat anställningstryggheten. Vi har sett hur effektivitetskraven slitit ut oss. Vi har sett  arbetsskadade kastas till fas3-lejonen. Vi har sett att medierna är köpta. Vi har blivit tystade, splittrade, misstänksamma och misstänkliggjorda, rädda och fråntagna möjligheten att känna att vi gör ett bra arbete. Vi ska tro att högre lön är vad som får oss att trivas på en arbetsplats.

Vi har blivit passiviserade, i bästa fall orkar vi gnälla i ett blogginlägg eller i facebookstatusen. Vi måste kämpa fysiskt mot “patronerna “igen, hitta vägar till ett solidariskt samhälle. Vi måste starta om, vi kan inte använda oss av de infiltrerade etablerade fackföreningarna.

Det finns nu embryon till kamp...Den i medier misstänkliggjorda occupy-rörelsen t ex...

Tiden är mogen, vi måste “upp till kamp” stänga TVn, starta fackföreningar och visa att vi är många som tycker att det här är åt helvete och inte låta oss skrämmas av rapporter om fallande börser. Vårt ansvar är annat än att hålla kapitalisterna om ryggen, och vi ska veta att de har gott om både fallskärmar och flytvästar, de behöver inte ytterligare flythjälp...

I vår genomreglerade “fritid” är det såklart svårt att känna att man har tid och ork att engagera sig i någonting. Kanske kan man hitta en dag då det inte är något bra på TV, barnen inte har någon aktivitet, maten planerad dagen innan...Nu spånar jag lite...men en “onsdagsrörelse” t ex som samlas på torgen en timme efter julhandeln...talare? bara mötesplats? Någon med?

Skriver Herr Klantz samtidigt som svensktoppen ligger på i bakgrunden..."Utanför mitt fönster faller mörkret", "Kom tillbaks vi gör om det nu, kom tillbaks allt blir bra till slut"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar