söndag 27 november 2011

En komikers uppväxt


I en filmad dokumentation av ett boksamtal säger en av femtonåringarna i samband med att de diskuterar författaren/romanfigurens eländiga uppväxt “annars hade vi inte fått Jo..Jo-han Gardell”

Jag tänker på det samtidigt som jag hör att moderaterna ökar i opinionsundersökningarna och att Anders Borg har blivit utsedd till Europas bästa finansminister av den brittiska affärstidningen Financial Times. Vad har nu denna moderaternas “häxmästare” gjort för att få denna “åtråvärda” utmärkelse?

Är det jobbskatteavdragen? Utförsäljningen av allmännyttan? Icke-satsningarna på vård, skola och omsorg? Inskränkningarna i sjukförsäkringen? Pensionärenas försämrade inkomster? Eller att de rikaste har blivit ännu rikare på bekostnad av de fattigaste?

Från en del kärva och kärlekslösa miljöer skuttar det säkert upp några Jonas Gardeller ur gräset, men dessvärre tillhör de nog undantagen, de allra flesta går nog inte stärkta ur en sådan uppväxt.

Annars kunde man tro att det är den pedagogiska tanke som vårt samhälle vårdar så ömt. Man är lockad att säga nuvarande regeringen, men detta projekt sjösattes långt tidigare av den infiltrerade socialdemokratiska regeringen...

Vi låter kapitalisterna (markanden, på nysvenska) styra vårt samhälle och därigenom också vårt utbildningssystem. Våra barn ska bli entreprenörer och konsumenter som främjar den magiska “tillväxten” eller...  utslagna bördor eller kriminella. Sen står vi med förundrade blickar och ser våra barn leva som om det bara är en tidsfråga innan de blir  idoler, fotbollsproffs...eller gängledare. Belönings/bestraffnings-systemet och konsumtions/tillväxtsamhället skapar såklart dessa småmonster som så småningom kommer att bli ohyggliga tillväxtmonster och finansministrar.

Samhällkroppen är nu en av tillväxthormoner hyperdopad luftballong. Vi vet ju effekterna, de emotionella förmågorna reduceras. Kärlek och empati blir lika utsuddat som solidariteten i det nyliberala bygget...moderatkroppen växer och växer, men det är inte muskler, det är luft...

Det är möjligt att vi inte hade fått någon som Jonas Gardell i ett kärleksfullt samhälle, men utan människor som kan spegla sig i hans uppväxt så hade han kanske ändå inte haft någon publik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar