onsdag 28 september 2011

tillväxt...TILLVÄXT


Varför har dystopierna så lätt för att besannas medan utopierna förblir utopier... Igårkväll såg jag ännu en film ur svt:s eminenta DOX utbud; Gasland en  amerikansk dokumentär om naturgasutvinningen och dess konsekvenser i Amerika. Det ger en skrämmande bild av ett samhälle där tron på tillväxt och ekonomisk vinning får människor (stora företag) att tappa all respekt både för andra människor och vår miljö (på svtplay till den 27 okt).

Ibland kan man oja sig över att de där Amerikanerna de är inte riktigt kloka...Men se upp, det händer också runt hörnet. Sverige är inte snällt längre, vi har lämnat vår alliansfrihet och neutralitet, värnpliken har tagits bort till förmån för en yrkesarme. Strandskydd och naturskyddsområden styckas av till företagsledare som annars hotar att flytta verksamhet från kommuner. Shell gör provborrningar efter naturgas på Österlen i Skåne, det byggs och planeras gasledningar genom landet. Vi är en del av den europeiska gemenskapen och vem tror att de beslutsfattarna är klokare än de i USA?

Carl Lindhagen (1860-1946) var en svensk politiker, började som folkpartist (senare liberala samlingspartiet) gick sedan med socialdemokraternas vänsterfalang. Han engagerade sig speciellt i frågor som rörde kvinnors rättigheter och fred...Medlem i Fredrika Bremer -förbundet. Redan 1902 motionerade han för kvinnors rösträtt till både höger och vänsterns förtret. Han var republikan och utropade “leve republiken” vid arbetartåget 1914. En poliskonstapel noterade detta och Lindhagen dömdes att böta 100 kronor för förargelseväckande beteende. Hans böter betalades solidariskt genom en landsomfattande ettöresinsamling...Han ses som en föregångare till nutidens miljörörelser genom sin kritik av industrialismen och han kritiserade även sitt eget parti för att vara alltför materialistiskt...

2 kommentarer: