onsdag 17 augusti 2011

SE PÅ FINLAND...


Ibland funderar jag över vad “kunskapsivrarna” egentligen vill med skolan? -Titta på Finland, säger de, vi måste göra som dem. Finska elever trivs inte i skolan (till skillnad mot de svenska) Finland toppar självmordsstatistiken... men, de ligger högt på PISA-rankningen...tillsammans med Kina och Sydkorea

Respekt för den abstrakta allmängiltigheten, dess sanningar och den rådande makthierarkin. Det vill säga; håll flabben och av med kepsen. Så tror jag att de vill skola arbetskraften,  Istället för det mycket svårare, att både ge och förvänta sig respekt av och för varje enskild individ...samt att tro att det kan vara både jobbigt och lustfyllt att lära.

Och “kunskap”? Nu har vi till stor den en skola som “lär för testerna“ i alla fall då det är dags för de nationella proven. Utökningen av dessa tester kommer än mer att styra in skolan på detta spår...Den gode ”superpedagogen” Stavros Louca (känd från TV) kan få exemplifiera , då han arbetar metodiskt för att få sina elever att klara de nationella proven. Herr Louca kommenterar anklagelsen om att vara fuskare till Aftonbladet:

Under mina 30 år som lärare har jag haft många klasser som har genomfört det nationella provet i matematik. Självklart drar jag nytta av dessa erfarenheter och berättar för mina elever vilken typ av övningar som brukar dyka upp och vad de bör fokusera på. Vid studier på universitet och högskolor utgör gamla tentor en viktig del i studenters förberedelser för sina prov. I min värld är det oförklarligt att man blir stämplad som fuskare för att man arbetar på det sättet.”

Jag är förvisso för att man ska kunna utvärdera sin kunskapsinhämtning men när utvärderingarna får så stor betydelse för elevens slutbetyg och omdömet om hurvida läraren fullgjort sitt uppdrag så öppnar det för genvägar. För den skola som verkligen skulle försöka använda sig av de nationella proven som utvärdering, skulle såklart få fruktansvärt dåliga resultat jämfört med en Stavros-Louca-skola.

Jag kan inte hjälpa att jag nästan får TeaPartysug när jag hör att Stavros (Ma-NO) är Johovas vittne och tycker evolutions te-orin är en bluff...Undrar också om han verkligen hade kollat in de nationella proven innan...indicierna var ju rätt grava, men det är ju en annan sorglig historia...I vilket fall som det kan inte vara lätt att leva upp till att vara en Superpedagog.

4 kommentarer:

  1. Bra att du har kollat upp den där superpedagogen, jag tror han går på T-sprit och då blir väl omdömet rätt snurrigt.Av att döma om hans tro så har han väl guds hand till hjälp för att nå sitt mål.

    SvaraRadera
  2. Var är länken till den RIKTIGA superpedagogen?! Där snackar vi allmänbildning

    SvaraRadera