söndag 8 maj 2011

SKITJOBB är SKITJOBB om än i gyllne dosor...

Angående ”skitjobben” som vissa Moderater envist hävdar inte finns, kan någon som t ex läst Kristan Lundbergs bok Yarden fortsätta hävda detta? Eller de som förstått hur telemarketingföretagen och bemanningsföretagen utnyttjar sina anställda…Ett skitjobb behöver inte handla om att torka skit i trapphusen på Östermalm. Det handlar om att de anställda behandlas som skit och får värdelösa anställningsvillkor av arbetsgivarna, det är det som menas med skitjobb. När man står med mössan i hand för arbetsgivaren och tar vilken skit som helst och håller käften om det sen av rädsla för att förlora sin försörjning.

Det måste finnas motkrafter som kan hindra företag från att säga upp sina anställda och anlita bemanningföretag som ett sätt att kringgå anställningstryggheten. Den etablerade fackföreningsrörelsen verkar ha drunknat i administrationsarbetet med A-kassan och lider av medlems- och förtroendetapp. Arbetstagarna känner ofta att facket inte gör något för dem och glömmer lätt bort den historiska roll som den spelat för att jämna ut klasskillnader, verka för ett jämlikt samhälle och drägliga arbetsvillkor. Det har de inte gjort utan att stöta på motstånd och som vi ser finns det inte utrymma att slappna av.

Vi måste väcka eller skapa nya fackföreningar och solidariska konsumentrörelser som kan sätta press på företagen. Den dominanta ställning som de har nu är osund. Att arbetsgivarorganisationen Almega bara kan få för sig att föreslå frysta ingångslöner i 10år samt att löneökningar inte ska vara generella är en alarmklocka för oss. Redan nu är den individuella lönesättningen en effektiv metod att tysta kritiker och det kommer bara att bli värre om vi inte gemensamt sätter ned foten och agerar som grupp.

5 kommentarer:

 1. Absolut! Vi låter arbetsköparna flytta fram sina positioner hela tiden med sådana där utspel.

  Vi behöver en vänsterorganisation som svarar med samma mynt, som kräver att alla företag ska ägas av sina arbetare. Att ingen någonstans ska tjäna under 30 000 kronor i månaden. Att ingen ska kunna tjäna pengar på någon annans arbete - all vinst tillbaka i verksamheten!

  Om vi istället svarar på Almegas hatkrav, säger "nej, det verkar inte så bra" har vi gett dem legitimitet, oavsett om vi tycker det är idiotiskt eller inte. Det blir svårare för oss att ställa ordentliga krav om vi först måste avfärda deras. Vilket de såklart är fullt medvetna om.

  SvaraRadera
 2. Arbetsköpare såklart, slarvigt av mig att gå på den enkla. Du har dessvärre helt rätt i din analys, Tokvänstern måste samla sig för att möta tokhögern.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Jag har en liten fundering - varför startas det inte nya företag som följer ideologin som presenteras här?

  Jag kan ha fel, men jag har fått för mig att alla har möjlighet att starta bolag i Sverige och att de då kan skapa det perfekta bolaget som ni verkar ha en väldigt klar bild över. Den innefattar sannolikt någon form av medborgarlönsinspirerad lönesättning där företagsledning (arbetsköpare) och arbetare har samma lön, där all makt ligger hos arbetarna vad gäller de frågor som berör företaget och finansering av bolagets verksamhet säkras av arbetarna.

  Vad är det som hindrar detta i Sverige idag? Vad är det som hindrar dig, Herr Klantz, att leva som du lär? Du kan påverka och leda in Sverige på den rätta vägen! Det är ju bättre att agera än att bara visa på vad som är fel. Starta ett bolag själv - du verkar ju ha idéerna och grunderna på plats!

  Hälsningar,
  /Anders

  SvaraRadera
 4. Kära Anders, det både startas och finns projekt (företag) som följer...en liknande ideologi som den du antyder att jag skulle kunna sympatisera med. Men jag tror att du missar själva kärnan i det här inlägget, som handlar om en humanistisk människosyn...

  Lasse Råtta ger i sin kommentar en syn på en strategi för att möta ultrakapitalistiska utspel som jag delar, jag tror att det är det som din kommentar syftar på. Det han menar är (tolkar jag) att för att få balans i diskussionen så kan man då tyvärr inte lägga sig på en kompromissnivå redan från början utan för att möta den ena extremen så krävs det en annan extrem, i detta fall en vänsterextrem diskurs. Detta för att det ska bli balans och att vågen inte ska tillåtas tippa över vid en kompromisslösning just för att man förhåller sig sansad till sådana utspel. Som när man prutar...

  När det handlar om att leva som jag lär så finns det naturligtvis en massa hinder, annars hade jag kanske inte varit så irriterad...och, varför tror du inte att jag agerar?

  I vilket fall som helst Anders, så är jag glad över all kommunikation som inte är hätsk...Att du ironiserar är bara roligt, tack för att du tog tid tid att reagera och jag gillar din ödmjuka coachande ton...

  SvaraRadera