måndag 16 maj 2011

Perkele

Dagen efter en bitter finalförlust i hockey VM känns som en bra dag att börja skåda i Finlands till viss del fördolda historia. När jag gick i skolan fick man veta att Finland var i krig mot Ryssland i Finska vinterkriget och fortsättningskrigen. Sverige tog emot krigsbarn och frivilliga svenska kvinnor o män åkte över Bottenviken för att hjälpa till att bekämpa Ryssen under parollen “Finlands sak är vår”.

Min pappa fick sent i livet reda på vem hans far var, och att den mannen bland annat varit försvarsminister i Finland. Som havandes en så historiskt betydelsefull och senvunnen farfar var det kanske ganska naturligt för mig att då gräva ner mig lite i den Finska historien. Detta fastän jag väl inte riktigt kan kalla mig äkta sannfinländare...

En av de första sakerna jag då hittade, och som överraskade mig var att England förklarat krig mot Finland 1941...och sedan mer och mer,  Finlands allians med Nazi-Tyskland, att de svenskar som åkte över till största delen var organiserade nazister och fascister. Att Lottakåren eller Lotta Svärd Kåren som den hette i Finland var en Nazistisk/fascistisk organisation som förbjöds efter andra världskrigets slut...(förvisso återuppstod den under sitt gamla namn igen 2004... Svenska Lottakåren inspirerades av den Finska och har även samma ursprung till namnet, men den har aldrig varit förbjuden..)

Så långt utan att ens ha nämnt den finska (nåja, hans finska språkkunskaper var väl tydligen rätt knaggliga) nationalhjälten Gustaf Mannerheim...hans samröre med först Tsarväldet i Ryssland och sedan Hitler, eller hans ansvar för den besinningslösa slakten på “röda” efter det finska inbördeskriget...

Allt det här var såklart strömmningar i tiden och Sveriges byk är väl knappast renare än Finlands, men...varför försöka dölja sådant...upp med det till ytan och skäms, sen kan man gå vidare och kanske har man lärt sig lite av historien och då skulle kanske inte Sannfinländarna fått 20% av rösterna i det finska valet...och Sverige hade säkert vunnit hockey VM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar