onsdag 4 maj 2011

DIN DUMMA SILL...

Om man bara anar att någon bär självmordsväst så är det tillräcklig grund för att mörda någon...Eller som Krigsrättsexpert Scott Silliman (är inte riktigt säker på att DNs källa blivit lurad men, ett sådant namn till ett sådant uttalande??) säger "De säger att han var obeväpnad, men visste Navy Seals (säkerhetsstyrkan) att han var obeväpnad? Det var mörkt. De bar mörkerglasögon..."

Det är lätt att tro att alla Amerikaner är helgalna...så är det naturligtvis inte (SAKNAS KÄLLA). Att den politik som förs skapar enorma klyftor inom det egna samhället och att deras pragmatiska utrikespolitik skapar den ena oheliga alliansen efter den andra gör inte alla amerikaner till galna hundar. Tvärtom så kanske den starkaste kritiken i västvärlden gentemot USA kommer från dess egna medborgare. Michael Moore och Noam Chomsky är kanske de mest kända USA kritikerna sedan Olof Palmes dagar.

Intressant är också att den enda av mina fb-vänner som  direkt reagerade mot firandet av mordet på Usama bin Ladin var just amerikan, och hans amerikanska vänner lade en lång kommentarstråd av medhåll på hans inlägg.

Men det finns också röststarka grupperingar i USA som är fundamentalister, Nyliberala fundamentalistiska rasistiska kommunist- och arabhatare. Medierna beskriver de “skoningslösa Islamisterna” eller de “fanatiska muslimerna” och visst är den religiösa fanatismen skrämmande, den är minst lika skrämmande, maktgalen och hänsynslös som den fanatiska kapitalismen...och den sitter vid makten, och leder "världssamfundet".

Vad som komplicerar vår syn på saken är att vi lättare kan identifiera oss med Amerikanerna och se att det inte är alla som är knasbollar...och det finns faktiskt en möjlighet att kritisera USA, i USA...som amerikan..utan att bli fängslad eller mördad... iaf om man är vit akademisk medelklass...Kanske är det så att demokratin är den allra effektivaste förtryckarmetoden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar