tisdag 26 april 2011

Är inte alla snälla?

Idag försökte jag övertyga en kollega om att det nyliberala systemskiftet som äger rum är på riktigt. Regeringen är inte snäll mot alla, de vill inte bevara något socialt skyddsnät för de som har det sämst. De vill inte ha ett jämlikt samhälle och de monterar ned den offentliga sektorn. Det händer nu framför våra ögon.

Igår var jag och runt 8000 andra på torgmöten runt om i landet för att protestera mot det omänskliga sjukförsäkringssystemet. Regeringsorganet Sydsvenskan noterar på omkretssidan för Lund att det ägt rum (en av huvudnyheterna i både Rapport och TV4 nyheterna). Borgerliga politiker raljerar över att kyrkan och diakoniverksamheten som delaktiga i uppropet blivit politiskt vänstervridna. Tagit politisk ställning?

Är det att ta politisk ställning när man ser att människor far illa och vill göra de som beslutat om detta medvetna om konsekvenserna? Då hoppas jag verkligen att fler vaknar upp och tar politisk ställning mot denna galenskap. Jag önskar att jag kunde säga att det fanns något att ta ställning för, men jag är pessimist...Inte att förglömma, det var faktiskt den socialdemokratiska regeringen som började gå de första stapplande stegen på den nyliberala vägen...

Jag tror kanske inte att jag idag lyckades övertyga min kollega, men kanske sådde jag ett tvivel...Det är inte ansvarsfullt att som regering släppa ut beta-versioner av reformer som påverkar människors liv.

och apropå bilden så är det intressant att delar av kyrkans folk faktiskt närmat sig de på botten av pyramiden, är det de goda Samarierna?

2 kommentarer:

  1. "kollegan" håller ju med dig i det mesta, men är inte fullt så pessimistisk. Men diskussioner är bra och sår alltid frön.

    SvaraRadera
  2. Pessimismen är ändå mer optimistisk som förhållningssätt än optimismen.

    SvaraRadera