torsdag 31 mars 2011

PISA PÅ DOM


En rysning fortplantade sig genom min kropp när det gick upp för mig den fulla vidden av vad jag läste. Samma länder som ligger i topp på PISA-rapporten som vår utbildningsminister och skolverket ständigt hänvisar till, de ligger också i topp på antingen självmordsstatistiken bland unga, självmordsstatistiken som helhet eller så är det länder där medborgarna har starkt begränsade friheter (Kina, Singapore m fl). Vissa prickar in alla rätt...Det är skrämmande läsning.

Är det den utbildningspolitiken vi ska eftersträva? Är det verkligen kritiskt tänkande människor denna regering vill utbilda? Det kan ju inte bara vara jag som har sett de här sambanden. Nej jag tror att det är en helt medveten strategi, att okritiskt köpa OECDs rapport för att den gagnar marknaden. Vem vill ha kritiskt tänkande arbetskraft?.."Think outside the box" går bra så länge din kreativa entrepenörsanda är ekonomiskt lönsam.

Ärligt talat är jag så förbannat jävla arg så jag vet inte vad jag ska ta mig till! googla på PISA rapport och björklund för mer info

4 kommentarer: