tisdag 8 mars 2011

8 MARS


Internationella kvinnodagen idag, det är verkligen märkligt att vi fortfarande kan få för oss att tro att vi kan värdera människor på en skala av kön, kultur, härkomst, språk, ålder, utseende, fysik, ekonomi, betyg mm mm.

Men ibland undar jag, kan man få lov att värdera människor utifrån åsikter istället? Är alla åsikter lika värda i en demokrati och måste man skilja åsikten från människan? -Det är inte du som är dum, det är det du gör som är dumt? En del kanske ser den i skolan ofta använda metoden som psykologiskt kvacksalveri som egentligen inte lurar någon...

Är det istället en översittargrej som trycker ner än mer än om man faktiskt hade fått vara dum och ta eget ansvar för det man gör? Fan vet... Men det är väl inte en dag att fira i alla fall...Möjligen skulle det heta Orättvisedagen istället för att undvika att de "kommersiella krafterna" lägger beslag på den här dagen också. -Har du köpt något till din kvinna idag?...fast det hade väl blivit detsamma i vilket fall som. -Har du uppvaktat någon diskriminerad idag? typ...

6 kommentarer:

 1. Låt inte kommersen ta över den dagen också! Som de gjort med mors o fars dag!
  Eller menar du att de redan har gjort det? H-e!
  Miss Rebel

  SvaraRadera
 2. tycker faktiskt redan att den är kommersialiserad, åtminstone utifrån hur jag hör att många "firar" denna dag. många bullar på sängen blir det, likaså stängs köken för kvinnorna i hemmen så hon idag inte ska behöva laga mat och diska..."nu är det mammas dag"...
  detta är, enligt mig, ett sätt att förstärka patriarkatet istället för att jobba emot det!

  var finns kampen för allas lika värde? som det nu känns, tenderar den att koncentreras just till 8:e mars...sedan får de troget idealistiska fortsätta att göra hundgörat till nästa års "dag"!

  jag tycker man ska avskaffa kvinnodagen och istället göra 365 dagar/år till "dagen!(vilket innebär att man får en dag till förfogande vart 4e år) för jämlikt tänkande". finns feministiska krafter som verkar för det...att avskaffa dagen 8/3 och jag gillar den tanken mer än att ha den kvar...bara förändring sker!

  inför ämnet typ "allas lika värde och rätt" på schemat redan i småskolan.
  nu när värnplikten är avskaffad kunde man införa allmän samhällstjänst under ett år för alla. är det inte lätt att i de flesta allmännyttiga verksamheter se bristen på jämlikhet...inte bara i företagens ledningsgrupper och vid tillsättandet av höga chefsposter? (tycker fokus ligger fel där i media...man bygger från botten och inte från toppen, även om man visst kan jobba på bred front!)

  slutar här. risk för missförstånd!

  ukko

  SvaraRadera
 3. WOW, Ukko! Önskar att jag kunde uttryckt mig lika väl. En otroligt intressant tanke med samhällstjänst. För visst är fokuseringen lite dimmig nu.
  HK

  SvaraRadera
 4. tack herr klantz, för din komplimang!

  jomenvisst känns det lite dimmigt, som du säger. vi har kommit långt i våra strävanden, men på något konstigt sätt ändå inte. vi har en mors dag, som är nästan lika förlegad som fars dag.

  såg igår en skylt utanför ett café, där kvinnorna erbjöds 50% på visst urval ur det bakade sortimentet. tanken är ju oerhört kärleksfull och mannen(?) bakom erbjudandet vill ju så väl!
  kunde dock inte sluta fundera över hur "urvalet" av bakverken gått till. är rädd att det kanske var föregående dags icke sålda verk.
  usch, vad bitter och misstänksam jag känner mig. men är inte kommersen till vis del redan över kvinnodagen? förstår att Miss Rebell svär över det! jag gör det över de små tecken till tendenser jag ser.
  commerce har aldrig filter, även fast de finns/fanns i en fantastiskt vackert röd färg!
  kommersen är för vinning, inte enkom för överlevnad. nu menar jag kanske mer kommersialisering av t.ex våra högtidsdagar.
  se bara på den röda tomten! som tvingas gå med kommersen bak ryggen i sitt värv att föra firandet av den förste socialistens födelse och verk vidare! när kommer företag som elon, löfbergs lila, eon etc att fästa sina loggor på tomtedräkten? loggor de förvisso betalar för fabrikanterna, men vilka betalar i slutändan? inte är det företagen!

  nu kom jag lite från ämnet, kanske, men ...ja...usch och fy vad sint man kan bli när tanken far iväg!

  tack för en fin sida, förresten! gillar den. skön estetik och innehåll! får kanske anledning att återkomma?

  hälsningar,
  ukko

  SvaraRadera