fredag 10 december 2010

ur PESSIMISTFARBRORNs CHAT

För virrad Tös:Hmmm... Alltså, jag håller med dig om attraktionslagen och vad du skriver på din blogg - men jag vill ändå påpeka att TANKEN styr :)...Tycker jag. För om man inte tänker att möjligheterna finns, så ser man dem inte heller. De finns ju där hela tiden, men våra tankar sätter stopp för upptäckandet av dem.
Pessimistfarbrorn: Det finns en del psykologisk sanning i det att se möjligheter...men inte det här med att tanken kan förflytta materia..
Förvirrad Tös: : :) Det här med trafikolyckor och sånt tycker jag heller inte stämmer - oftast är det ju så att det man absolut inte alls är beredd på händer, medan det man går och gruvar sig över inte är det som händer. Tex med hästen, jag kan oroa mig över tusen olika grejer/sjukdomar/skador med honom, men det är aldrig de sakerna som händer utan helt andra saker. Därför borde man oroa sig för allt - så kan inget hända ;)
Pessimistfarbrorn: Ja tanken styr nog inte i alla fall. Men man kan förbereda sig för saker på olika sätt. Du vet väl att optimister dör tidigare. Antagligen för att de tar för stora riske,r de tror att allt kommer att gå bra och blundar för riskerna...Tanken styr...men bara hur långt man kan köra...innan bensinen tar slut
Förvirrad Tös: Tanken kan inte gå emot fysikens lagar - men psykiskt är det bra att tänka på vad man vill uppnå, för gör man det så hittar man vägar dit. Think outside the box. Ge sig sjutton på att man kan det man skulle önska, inte bara gå runt och önska det. T ex det här med yrken - det finns många platsannonser som kommer ut som jag skulle kunna nappa på, men jag väljer att inte ansöka. I och med att jag gör det valet formar jag också min framtid. Jag är nöjd med det arbetet jag har nu, men om jag inte vore det, och ville ha något annat, så är det bara att leta, så finns det möjligheter.
Pessimistfarbrorn: Det finns en risk med det där också...Att men börjar se på andra människors misslyckanden som att de bara inte försökt tillräckligt mycket...Det ligger en lite rutten människosyn och lurar bakom framgångstänket som man måste se upp med.
Förvirrad Tös: Nejnej, man måste ju fokusera på sig själv. Allt går inte att uppnå, vissa saker är omöjliga, även om man önskar dem, det får man acceptera. Men jag tycker inte att man bara ska stänga av och sluta försöka. Tro att omvärlden fixar allt åte n. Man får ju ha realistiska mål också, har man t ex ingen sångröst är det kanske inte lönt att satsa på att vinna Idol, utan kanske ska man sänka ribban. Därmed inte sagt att man inte behöver sjunga alls, men realismen måste finnas med i bilden. Man kan inte bli bättre än man är, men man kan bli så bra man kan bli :D
Eller: Man kan inte bli bättre än man är, men man behöver inte vara sämre än man är ;)
Pessimistfarbrorn: Nästa steg är väl att komma fram till vad som är bra. I attraktionslagens evangelium är det ju att vara rik och framgångsrik...Att vara en god medmänniska och att tro på ett jämlikt samhälle, kan ju vara en komplikation i det fallet.
Förvirrad Tös: Vad som är bra är ju så individuellt tycker jag. Det som är rätt/bra för mig är fel/dåligt för någon annan, och inte har jag rätt att bestämma vad som är rätt eller fel för någon annan.Jag kan tycka att någon är en god människa som alltid gör rätt, men det behöver inte heller betyda att jag vill vara sådan eller att det är rätt för mig.
[Pessimistfarbrorn: Man måste nog ha en åsikt om vad som är rätt och fel, både för sig själv och andra...och... Att ha som ambition att vara en god människa är inte detsamma som att alltid göra rätt.
Förvirrad Tös: Man behöver ha en övergripande rätt/fel för att samhället ska fungera, det förstår jag men det är också den biten som ibland spårar ur som det här att man alltid, alltid måste hitta en skyldig till en olycka. Som nu, en hajattack, och bums så ska alla hajar utplånas i jakten på att hitta DEN hajen. Men vad har DEN hajen gjort för fel? Ingenting... Den simmade i vattnet och attackerade ett byte... Likaså om något är en olycka så måste en syndabock hittas
Pessimistfarbrorn:: Jo så är det oftast om lynchmobben får råda
Förvirrad Tös: Om ett MISSTAG görs, måste ändå någon ställas till rätta för de?
Pessimistfarbrorn: Jag tror att rättssamhället oftast har en mer human syn på brott och straff än vad folk i allmänhet har...fast jag tycker också att det finns en tendens till att media och opinion styr över rättviseaspekten.
Förvirrad Tös: : Själva rättssamhället har jag inte så bra koll på, eftersom det inte syns så mycket - mer än när det är stora rubriker i kvällstidningarna...
Pessimistfarbrorn: : Media har ju tagit åt sig uppdraget att agera domare...Och de är ju som vi vet ofelbara...

2 kommentarer:

  1. Hur är man om man är för virrad? :D

    /My

    SvaraRadera
  2. det man är innan man blir virrad, eller efter virrad...

    SvaraRadera